Ameliyat sonrası kontrol birimimizde, başta katarakt olmak üzere kliniğimizde cerrahi tedavi geçirmiş hastaların kontrol muayeneleri yapılmaktadır. Haftada 5 gün hizmet verilmekte ve hastaların ameliyat sonrası bilgilendirme ve ilaç tedavileri düzenlenmektedir.
Katarakt nedir?
Katarakt, gözün kırıcı ortamlarından biri olan lensin kesifleşip, matlaşması ve ışığı göz içine yeterince geçirmemesi demektir.
Sebepleri ve Seyri:
Katarakt, en sık olarak yaşlanmaya bağlı olarak görülse de doğuştan olan, metabolik olarak kanda bazı maddelerin azlığından ya da çokluğundan kaynaklanan, şeker hastalığına ikincil olan, travma (vurma, çarpma,elektrik akımına ya da aşırı sıcağa maruz kalma) sonrası ve kortizon gibi ilaçların uzun süre alınmasına bağlı oluşabilir. Katarakt genellikle ilerleyici bir hastalık olup, giderek görme keskinliğinin azalmasıyla seyreder. Bunun yanında hastalar renk görme kalitelerini kaybederler ve genellikle dünyayı kirli sarı, kahverengi bir tül perdenin gerisinden görüyormuş gibi algılarlar.
Kataraktın Tedavisi:
Katarakt hastalığının tek tedavisi ameliyattır. Ameliyatın geciktirilmesi kataraktın sertleşmesine ve yapılacak ameliyatta komplikasyon risk ve oranlarının artmasına yol açacaktır.
Katarakt ameliyatı göz doktoru tarafından, ameliyathanede, ameliyat mikroskopu yardımıyla steril şartlar altında yapılır. Ameliyat süresi kataraktın sertliğine ve kullanılacak olan göz içi lensinin özelliklerine göre değişir. Ameliyat sırasında kullanılacak anestezi, topikal damla anestezisi olabileceği gibi, lokal (iğne ile) ya da genel anestezi (uyutularak) ile hastanın durumuna göre doktor tarafından tercih edilebilir.
Katarakt cerrahisi cerrahi yolla doğal lensin çıkarılması demektir. Ameliyat sırasında görme fonksiyonunun geri kazanılması için katarakt çıkarıldıktan sonra bir göz içi lensinin takılması hemen daima en iyi yoldur. Normal bir katarakt ameliyatı sonrasında görsel iyileşme ortalama 1 haftada sağlanırken, doku iyileşmesi 1 ayı bulabilir ve bu süreçte bazı aktivitelerden kısıtlanabilirsiniz. Genellikle 3 hafta kadar göz damlaları ile tedaviniz gerekir.
Günümüzde katlanabilir göz içi lensleri genellikle tercih edildiğinden katarakt ameliyatı Fakoemulsifikayson yöntemidir. Ancak bunun istisnaları vardır; ameliyat sırasında cerrah daha geniş çaplı bir merceği kullanmayı tercih edebilir. Ya da ameliyat sırasında gelişen bir komplikasyon kesi uzunluğunu arttırmasını gerektirebilir. Bu durumlarda ameliyat sonrasında kesi yerine dikiş konulabilir. Doktor ameliyat sonrası süreçte bu dikişleri hastanın korneasındaki düzene göre, astigmat oluşturmaması için, 1-6 ay arasında alabilir ya da gerektiğini düşünürse ömür boyu bırakabilir.