Glokom
17 Ekim 2023

DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

GLOKOM BİRİMİ

Kliniğimizde glokom birimi hafta içi pazartesi, çarşamba ve perşembe olmak üzere üç gün hizmet vermektedir. Genel göz polikliniklerinde glokom şüphesi olan hastalar, ileri tetkik ve tedavi için glokom birimine randevu verilerek hastane içi glokom birimine yönlendirilirler. Glokom tanısı almış hastalara medikal (damla tedavisi), lazer ya da cerrahi (Trabekulektomi, Seton cerrahisi, MİGS) tedavi önerilir. Takibe alınan hastaların göz bulgularına göre belirli aralıklarla kontrol muayeneleri yapılmaktadır. Glokom muayenesinde görme, biyomikroskopi, gonyoskopi, aplanasyon tonometresi, fundus muayeneleri yapılmakta, teşhis ve takibinde renkli fundus fotoğrafı, bilgisayarlı görme alanı, optik koherens tomografi (OCT) tetkikleri uygulanmaktadır.

 

Glokom, halk arasında ‘kara su’ ya da ‘göz tansiyonu hastalığı’ olarak bilinir. Genellikle yüksek göz içi basıncı saptanmakla beraber, göz içi basıncı normal olduğu halde insanlarda glokom hastalığı saptanabilir. Glokom hastalarında temelde, görme sinirinde çukurlaşma, görme alanında ilerleyici kayıp saptanır. Hastalık tipik olarak kronik ve sessiz seyirlidir. Glokom dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir.

Glokom geri dönüşsüz görme kaybı yaptığı için, görme kaybını engellemek erken tanı ile sağlanır. Glokoma bağlı belirgin hasar oluncaya kadar hasta görme sinir kayıplarının farkına varamaz. Düzenli aralıklarla göz muayenelerinin ve şüpheli durumlarda görme alanı gibi ileri tetkiklerin yapılması önemlidir.

 

Glokom muayenesinde neler yapılır?

  • Her göz muayenesinde yapılan görme seviyesi ölçümü yapılır.
  • Tonometre ile göz içi basıncı ölçülür. Tarama için göze değilmeden, hava üflenerek (non-contact) uygulanan yöntem tercih edilirken, kontrollerde göze damla damlatılarak hafif bir temasın olduğu aplanasyon yöntemi uygulanır.
  • Göze biyomikroskopik muayene yapılarak, göz içinde birikim veya olası göz ön kısımda normalden sapmalar araştırılır.
  • Göz dibi muayenesi ile göz sinir başında glokoma özgü çukurluk olup olmadığına bakılır.
  • Göz içi sıvının göz dışına akışının gerçekleştiği ve açı olarak adlandırılan bölge gonyoskopi (hastanın gözüne damla ve jel koyularak, lens göze değerek yapılır) ile değerlendirilir.
  • Görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için her iki göze otomatize görme alanı testi yapılır.Görme siniri kaybı, sinir lifi tabakasının kalınlığı, göz ön kısmının yapısal değişikliklerini inceleyen ileri yöntemler ile kayıbın derinliği ve zaman içindeki seyri saptanır (Optik Kohorens Tomografi).