Otorefraktometre-keratometre: Göz dibine gönderilen kızılötesi ışınların retinadan geri yansımasını değerlendirerek hastanın kırma kusurunu ve korneanın ön yüzünün eğrilik çapını veren cihazdır. Tüm polikliniklerimizle yapılan bu ölçümler ile kırma kusurları tespit edilmekte ve uygun camlı gözlük verilmektedir. Kliniğimizde Topcon KR-1 marka otorefraktometre-keratometre cihazları bulunmaktadır.
Nonkontakt tonometre- pakimetre:Göz içi basınç oranının değerlendirilmesi için kullanılan cihazdır. Cihaz ayrıca kornea kalınlık düzeyini de ölçmektedir. Glokom (göz tansiyonu) tanı ve takibi için önemli bir ölçüm aletidir. Kliniğimizde NIDEK marka cihazlar ile göze temas etmeden saniyeler için hava vererek ölçüm yapılmaktadır. Bu sayede hastalar arasında enfeksiyon taşıma riski bulunmamaktadır.
Foropter: Gözlük camlarını içinde bulunduran bilgisayar bağlantılı bir cihazdır. Hastaların kırma kusurlarının tespit edilip uygun camlı gözlükler verilmesi için kullanılmaktadır. Hastadan bu cihazın içinden karşıdaki yazıları veya şekilleri okuması istenir. Bu esnada ideal görüntüyü veren lens saptanıncaya kadar sürekli değiştirilir.
Biyomikroskop: Biyomikroskop üzerinde özel olarak hazırlanmış bir mikroskop ve ışık kaynağı bulunan bir alettir. Göze ait birçok yapı klinikte çok sık kullanılan bu yöntemle incelenir. Başta gözün dış yüzünde bulunan yapılardan gözün kirpik dipleri, göz kapak içi (tarsal konjonktiva), gözyaşı tabakası, kornea yüzeyi büyütülerek ve aydınlatarak incelenir. Bunun yanında kornea katları, ön kamara içeriği, iris, göz bebeği ve lens ile ön vitreusa kadar olan yapıları çift gözle stereoskopik olarak derinlemesine muayene edilir. Oküler yüzeydeki ülserasyonları ve epitel defektlerini tespit etmek için biyomikroskop üzerinde bulunan kobalt filtresi kullanılır. Ayrıca lens aracılığıyla göz dibi muayenesi de yapılır.
Lensmetre: Gözlük camlarının numarasını ölçen, cam odaklarını belirleyen bir cihazdır. Takılan gözlüğün hastaya uygun olup olmadığının kontrolünde kullanılır. Kliniğimizde otomatik ölçüm yapan cihazlar bulunmaktadır.
Projektör : Hastanın görme keskinliğini sübjektif olarak saptayan bir cihazdır. Harfler, rakamlar, çocuklar için değişik büyüklükte ki şekiller (kelebek, balık, tavşan gibi), her birinin uçları farklı yöne bakan 'E' harflerinden oluşan şekilleri, hastanın karşısındaki ekrana yansıtarak hastadan gördüğünü ifade etmesi istenerek kullanılır. En yaygın ve kullanışlı olanı Snellen eşelidir.