TEŞHİSLE İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG)/ KLİNİK KODLAMA BİRİMİ
TİG; Hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren bir yatan hasta sınıflandırmasıdır.
Ülkemizde hastanelerin geri ödemelerinde kullanılan bir yöntem olan TİG konusunda ilk çalışmalar 2005 yılında HUAP( Hacettepe Üniversitesi Araştırma Projesi) adlı proje ile başlamıştır. 2009 kasım ayı itibari ile sonuçlanmıştır.
Hastanemiz bu projeye 2010 yılı temmuz ayı itibaren katılmış olup halen devam etmektedir. Hastanemizde bu işin temel unsurları hasta dosyalarındaki tıbbi veriyi oluşturan hekimlerimiz ve bu verileri kodlara çevirecek olan klinik kodlamacılar ile TİG’den sorumlu hastane yöneticilerimizdir.

Yatan hasta teşhis ve işlemlerinin TİG veri sistemine klinik kodlama yapılarak kayıtları yapılmaktadır. Yatan hasta verilerinin toplandığı TİG Veri sistemine ek olarak günübirlik ve ayaktan hasta verilerinin de toplandığı ve tüm sağlık hizmetlerini kapsayan bütüncül bir yapı oluşturulmuştur. TİG' e dayalı ödeme sistemine ek olarak, polikliniklere ayaktan yapılan başvuruların Branş Bazlı Ayaktan Gruplar (BBAG) ile günübirlik ve bir tedavi planı doğrultusunda tedavisi gerçekleştirilen hasta verilerinin İşlem Bazlı Ayaktan Gruplar (İBAG) verisi olarak toplanmaktadır.
TANIMLAR
VKİ Bir hastanenin vaka üretimini bir başka hastane ile karşılaştırmamızı sağlayan orandır. Hastanenin tedavi etmiş olduğu hastalıkların kompleksliğinin ölçülmesini sağlayan bir kavramdır.
BAĞIL DEĞER: Bir TİG ‘in maliyetinin tüm TİG’ lerin ortalama maliyetine oranıdır. Bağıl değeri hesaplamak için maliyet verileri gereklidir. Bir TİG’ in bağıl değerinin diğer TİG ‘lerden büyük olması demek, tedavi için daha fazla kaynak gerektiği anlamına gelir.
AMAÇ
Sınırlı kaynakları vakaların türlerine ve şiddetine dayalı olarak adil bir biçimde dağıtmak.
Hastane verimliliğini ve etkinliğini teşvik etmek.
Sistematik, anlamlı klinik veri toplamak
Sınırlı kaynakları vakaların türlerine ve şiddetine dayalı olarak adil bir biçimde dağıtmak.
Hastane verimliliğini ve etkinliğini teşvik etmek.
Sistematik, anlamlı klinik veri toplamak
KLASİK ÖDEME SİSTEMİNE GÖRE ÜSTÜNLÜKLERİ
Hastalık şiddetini dikkate alır
Sadece cerrahi vakaları değil tüm yatan hastaları sınıflayabilir.
VKİ yoluyla hastaneleri kıyaslamak ve performansı ölçmek mümkündür.
VKİ bir hastanenin vaka üretimini bir başka hastane ile karşılaştırmamızı sağlayan orandır.
TİG Birimimiz;
Hastanemizin klinik süreçlerine ilişkin verilerinin, TİG sistemine uygun olarak hazırlanması, doğru ve tutarlı kodlanması ve sisteme gönderilmesi görevlerinin hastane bünyesinde gerçekleştirildiği teknik birimdir. TİG Birimi, Bakanlık ve hastanemiz arasındaki bağlantıyı sağlar, hastanemiz bünyesindeki TİG uygulamalarını koordine eder ve sistemin gerekliliklerini yerine getirir.
TİG Birimimiz, bir başhekim yardımcısına bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedir.
KLİNİK KODLAMACI KİMDİR? NE YAPAR?
Klinik kodlama klinik faaliyetlerin bir ürünüdür. Dolayısıyla tıbbi terminoloji bilmeyi, hasta dosyasındaki tıbbi dokümanları incelemeyi gerektiren bir iştir.
Klinik Kodlamacılar sağlık alanında eğitim almış, ağırlıklı olarak sağlık bilimleri (Tıbbi sekreter, tıbbi teknolog, ebe, hemşire, sağlık memuru vb.) alt yapısı olan hastane bünyesinde çalışan personeldir.
Klinik kodlamacılar hastalık süreçlerini bilen, incelemeler ve tedavi süreçlerine hakim, tıbbi kayıtların içeriğini çözümleye bilen, sınıflama sisteminin yapısı ve kurallarına yönelik kodlama eğitimi almış, tıbbi kayıtların dikkatli bir şekilde değerlendirmesini yapabilen ve neyin kodlanması gerektiği konusunda karar verebilen, verilerin elektronik ortamlara taşınması gereğince bilgisayar hakimiyeti olan kişilerdir.
HASTANEMİZDE TİG/KLİNİK KODLAMA TEMEL UNSURLARI


HASTANEMİZ, KLİNİKLERİMİZ VE HEKİMLERİMİZ AÇISINDAN TİG İLE İLGİLİ İYİ BİR SONUÇ ALMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
- Epikrizlerin hekimlerimiz tarafından zamanında ve eksiksiz olarak yazılması
- Tanıların hastanın durumunu tam olarak ifade edecek şekilde net olarak belirtilmesi
- Tanı işlem uygunsuzluğunun olmaması
- Yaralanma vakalarında olayın oluş şekli ve yerinin belirtilmesi.
- TİG Yönetici ekranlarının düzenli ve günlük olarak güncellenmesi
- Servislerde epikrizlerin son kontrolü yapılmadan taburcu işlemlerinin yapılmaması
- Yapılmayan işlemlerin kaydedilmemesine dikkat edilmesi
- TİG Birimi tarafından bildirilen eksiklik ve uygunsuzlukların zamanında giderilmesi ve tekrarlanmamasının sağlanması