Doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda; beslenme gereksinimi olan hastaya doğru, ucuz ve güvenilir bir program uygulanabilmesi için farklı bilim alanlarından sağlık personelinin birlikte çalışması ile Enteral Nutrisyon(EN) ve Paranteral Nutrisyon (PN) ürünlerini kullanarak hastaların beslenmesi amacı ile 1998 yılında kurulmustur. Aynı yılda PN dolumları için kurulan temiz oda 1998-2010 yılları arasında faaliyet göstermiş ve 2010 yılında PN’de hazır TPN solüsyon kullanımına geçilmiştir.
Hastanemizde günübirlik yatışlar dışında yatan her hastaya Nutrisyon Risk Taraması (NRS-2002 formu) uygulanmaktadır.2017 yılında hastane sistemine entegre edilen formun başlangıç taraması klinik hemşireleri tarafından ; son taraması ise hasta başında nütrisyon destek ekibi hemşirelerimiz tarafından yapılmakta ve nütrisyon hemşireleri tarafından bilgiler hastane sistemine aktarılmaktadır. Skoru 3 ve üzeri tespit edilmiş hastalar hekimin gerek gördüğü taktirde nutrisyon destek birimine konsulte edilmektedir. Konsültasyon istekleri nutrisyon destek ekibi tarafından hasta başında değerlendirilmektedir. Hastaların beslenme anamnezi (24 saatlik besin tüketim kaydı,besin tüketim sıklığı, yutma fonksiyonu,sıvı tüketimi gibi) detaylı bir şekilde alınır. Hastanın tanısına,klinik durumuna ve bireysel özelliklerine göre enerji, protein,karbonhidrat,yağ ve mikro besin öğesi gereksinimleri hesaplanarak hastaya verilecek beslenme ürününün cinsi, miktarı ve dozu planlanır. Nutrisyon destek ekibi olarak günlük vizitler yapılarak nutrisyon destek tedavisinin etkinliği izlenir,günlük biyokimyasal sonuçlara ve klinik bulgulara göre gerekli değişiklikler yapılır. Uygulanan nutrisyon destek tedavisi hakkında primer hekimine, klinik hemşiresine ve hasta ile hasta yakınlarına gerekli bilgiler verilir. Taburcu edilmesi planlanan ve enteral/paranteral beslenme desteğine ihtiyacı olan hastaların ürün raporlanması yapılarak taburcu edilir; evde uygulanacak nutrisyon tedavisi programı hazırlanır ve gerekli beslenme eğitimi verilerek takibe alınır. Hastanede yatan hastalar dışında nutrisyon desteğine ihtiyacı olan poliklinik hastalarının da tıbbi beslenme tedavisi ekipce düzenlenerek izlemi yapılmaktadır. Nutrisyon destek ekibine danışılan ve takip edilen bütün hastaların kayıtları tutularak dosyalanmaktadır.
Tıbbi beslenme tedavisinde kullanılan ürünlerin satın alma ve ihale ürün sayılarının belirlenmesinde ekibimiz de görev almakta ve sonrasında düzenli stok takibi, miad kontrolü yapılarak aksaklıklar giderilmeye çalışılmaktadır. Kliniklerde görev yapan tüm sağlık personeline belirli periyotlarla enteral-paranteral beslenme ve uygulamaları konusunda eğitimler verilmektedir. Nütrisyon destek konusunda ürün çeşitliliği ve bilimsel yayınlar takip edilerek; kongre,sempozyum,kurs v.b. etkinliklere katılınmaktadır.
Klinik Nütrisyon Ünitesi Üyeleri:
Eğitim ve İdari Sorumlu : Doç. Dr. Julide ERGİL
Konsültan Hekimler : Doç. Dr. Duray ŞEKER
Doç. Dr.Reyhan POLAT
Op.Dr. Halil İbrahim DURAL
Uzm.Dr. Emine ARIK
Uzm.Dr.Dilek ÜNAL
Uzm. .Dr.İlkay BARAN
Eczacı : Ecz.Bahar AYGEN
Diyetisyen : Dyt.Bengi Heval HÜRMEYDAN
Uzm.Dyt. Seçil BIDAKLAR
Hemşire : Nesrin UZGÖREN
İlkay KENDÜZLER