OPTİK KOHERENS TOMOGRAFİ
29 Kasım 2019

Göz tomografisi olarak da bilinen optik koherens tomogrofisi  (OKT), ışık ( lazer) vasıtasıyla göz dokularının kesitsel görüntülenmesine olanak sağlar. Retina bozukları, kornea bozuklukları, glokom hastalığı ve optik sinir hastalıklarının tanı ve takibinde kullanılır.  

İlk olarak 1990 başlarında kullanılmaya başlanan cihaz, göz alanında önemli gelişmelere yol açmıştır. Retina hastalıklarının tanı ve tedavi sürecinde temel cihazlardan biri haline gelmiştir. 




Şekil
1. Kliniğimizdeki OKT cihazımız

Retina hastalıklardan sarı nokta hastalığı ( Yaşa bağlı  makula dejenerasyonu), şeker hastalığı ( diyabetik retinopati ve diyabetik makuler ödem), üveit hastalığı,  doğumsal retina bozuklukları, santral seröz koriyoretinopati ve daha bir çok durumda OKT cihazı kullanılan temel tanı araçlarındandır.

Kornea hastalıklarından keratokonus, korneal dejenerasyonlar,iridokorneal açı,  kornea cerrahi takibinde ve infeksiyöz durumlarında tanı ve takip amaçlı kullanılmaktadır.

Glokom hastalarının görme sinirin ( optik sinir) değerlendirilmesi, sinir lifi kalınlığının analizi ve glokom ilerlemesinin takibinde kullanılmaktadır.

Cihaz tüm hastalarda güvenli şekilde kullanılmaktadır. Hastaya temas etmediği için ve ışık kullandığı için çocuklar, hamileler ve yaşlı hastalarda güvenle kullanılabilir.