Bilgisayarlı Görme Alanı
19 Kasım 2019

Görme alanı, gördüğümüz herşey demektir. Bilgisayarlı görme alanı testi ile göz tam karşıdaki sabit bir noktaya bakarken hem merkezi (santral), hem de gözün bu noktanın çevresinde görebildiği alan (periferik) değerlendirilir.

Görme alanı başta göz tansiyonu (glokom) olmak üzere göz sinir (optik sinir) hastalıkları, beyin tümörleri ve bazı retina hastalıklarının takibi için kullanılır.

Görme alanı testi yapılırken göze hiçbirşey damlatılmaz, göze bir şey dokundurulmaz. Her bir göz için ayrı ayrı yapılır. Bir göze test uygulanırken diğer göz kapatılır. Test süresi istenilen testin özelliğine göre göz başına 10-20 dakika sürmektedir. Eğer yakın görmeniz bozuk ise, kırk yaş üzeri için yakın gözlüğü kullanılarak yapılır.

Test karanlık bir odada yapılır. Test esnasında hasta başını cihazın önüne yerleştirir ve cihazın içindeki sabit bir noktaya bakarken zayıf ışık çakmaları gösterilir.  Hasta her ışık çakmasını gördüğünde elindeki düğmeye basar.  Kooperasyon-işbirliği gerektirdiğinden küçük çocuklara ve engellilere yapılamaz.

Test esnasına göze bir şey damlatılmadığı için görmeniz etkilenmez.  Dolayısı ile test sonrasında evinize kendi başınıza gidebilirsiniz. Göz kliniğinde, Humphrey (HFA II-i, Carl Zeiss) bilgisayarlı görme alanı cihazı mevcuttur.